Heikottaa, treeni ei suju? Voit kärsiä anemiasta vaikka hemoglobiini olisi normaali

Heikottaa, treeni ei suju? Voit kärsiä anemiasta vaikka hemoglobiini olisi normaali

Himourheilija saattaa tietämättään kärsiä anemiasta, vaikka hemoglobiinitasot olisivat normaalit tai jopa korkeat. Raudan puute taas haittaa treenaamista ja tuntuu väsymyksenä.

 

Jos olo tuntuu vetämättömältä, väsyttää, treeni ei kulje eikä jalka nouse, kannattaa mennä heti otattamaan verikokeet ja niistä rauta-arvot. Siis oikeat verikokeet, ei pelkästään sormen päästä mitattavaa hemoglobiinia, sillä se ei kerro mitään elimistön todellisista rauta-arvoista.

 

Himourheilijalla sekä veren että elimistön varastojen rautatasot voivat olla todella alhaiset, vaikka hemoglobiini olisi täysin normaali tai jopa korkea. Alhaiset rautatasot aiheuttavat hapen puutetta elimistössä, mitä elimistö paikkaa nostamalla hemoglobiinia veressä. Jos anemian oireita ilmestyy, kannatta ehdottomasti mitata todelliset raudan tasot.

 

Anemian ensimmäisiä merkkejä on väsymys ja urheilujalla tietysti suorituskyvyn laskeminen. Hengästyminen, sydämentykytys sekä jopa kivut rinnassa voivat olla merkkejä anemiasta. Huimaus ja hiustenlähtö voi seurata niinikään anemiasta.

 

Himourheilijan onkin syytä varmistaa riittävä raudan saanti oikeasti ruuasta syömällä esimerkiksi maksaa silloin tällöin. Kasvissyöjän tulee kiinnittää raudan saantiin erityisesti huomiota, sillä kasvisten rauta on huonosti imeytyvää non-hemirautaa, siten esimerkiksi valtavasti rautaa sisältäviä nokkosta ja pinaattiakin pitää syödä todella paljon.

 

Rautavalmisteista varoitellaan, että niitä ei saisi syödä varmuuden vuoksi, sillä ne saattavat aiheuttaa vatsaoireita. Vatsavaivat ovatkin yleisiä silloin, kun syödään synteettisiä, kiinteitä rautavalmisteita. Rauta imeytyy myös näistä todella huonosti, toisin kuin laadukkaista nestemäisistä rautavalmisteista. Näissä on paljon hyvin imeytyvää luonnollista rautaa, ja nestemäiset rautavalmisteet ovatkin yleisesti lempeämpiä vatsalle.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?


Siirry alkuun