Tuliko treenattua oikein? Näistä merkeistä sen tiedät!

Tuliko treenattua oikein? Näistä merkeistä sen tiedät!

Lihakset ihan piipussa, jalat pettä alta ja veren maku tuntuu suussa? Tästäkö tunnistaa onnistuneen treenin? Ei suinkaan, unohda vanhat rääkkäysmetodit! Treenin ei tarvitse tuntua kuolemalta, jotta se olisi tehokas!!!

 

Treenin ei tarvitse hajottaa ja piiskata kroppaa ihan äärimmilleen, ainakaan liikuntatieteiden apulaisprofessori Jessica Matthewsin mukaan, jota haastateltiin The Greatist-sivustolla. Päin vastoin, veren maku ja kaatokunto voivat yhtä hyvin olla merkki siitä, että nyt ollaan menossa treenaamisen kanssa täysin päin metsää.

 

Tehokasta kuntoilua tulisikin kipujen sijaan arvioidan ihan muilla mittareilla Matthewsin mukaan. Tässä vinkit, miten tiedät treenin olleen onnistunut:

1. Syke kohdillaan

Hyvässä treenissä sykkeen olisi hyvä kohota 2/3 osaan maksimista pariksikymmeneksi minuutiksi. Välissä se saa kuitenkin laskea, eli koko treenin ajan sykkeen ei tarvitse olla koholla. Itseasiassa intervalliharjoittelun on todettu olevan erittäin tehokasta juuri siksi, että syke vaihtelee ja se pistää sydämen tekemään töitä. Maksimisykkeen voi laskea esimerkiksi vähentämällä 220 oma ikänsä.

 

Sykettä kannattaa seurata myös muuten kuin urheilusuorituksen aikana. Jos aamulla rankan treenin jälkeen syke ei laske normaalille tasolla, jotain on pielessä, sillä se kertoo, että kroppa ei palaudu, vaan se jää stressitilaan. Onko kenties lepoa liian vähän suhteessa suoritusten rankkuuteen?

2. Miltä treeni tuntuu?

Esimerkiksi kuntosalitreenissä on hyvä oppia tuntemaan ja kuuntelemaan omaa kroppaansa. Voit arvioidan tuntemuksia lihaksissasi vaikka asteikolla 1-10 ja pyrkiä saamaan suorituksen johonkin 8-9 tienoille, ei maksimiin. Sillä maksimi tarkoittaa sitä, että vedät niin paljon kuin lihaksista lähtee, mutta se ei ole itse tarkoitus, koska se ajaa kroppasi sellaiseen kuntoon, että et pääse kävelemään itse salilta pois. Tämä ei todellakaan ole merkki hyvästä treenistä.

 

Aerobisissa suorituksissa hyvä merkki on hengityksen seuraaminen. Jos pystyt puhumaan, vauhti on ok, jos et, saatetaan mennä liian lujaa. Intervalliharjoittelussa toki voi hetkellisesti nostaa sykettä niinkin korkealle, ettei puhuminen onnistu hengästymisen vuoksi.

3. Palautuminen

Seuraa lihasten palautumista. Jos palautuminen on todella hidasta, olet esimerkiksi jatkuvasti kipeä, voi olla että treeni on liian kova sinulle. Toisaalta hitaan palautumisen taustalla voi olla jotain muuta, esimerkiksi kroonisia jännityksiä lihaksissa. Tällöin nopean palautumisen tueksi kannattaa ehdottomasti ottaa jotain lisäravinteita, kuten lisäproteiinia, karnosiinia ja magnesiumia ainakin.

 

Intervalliharjoittelulla näkee nopeasti elimistön palautumiskyvyn. Kun vaihtelet vauhtia esimerkiksi juoksun aikana ja huomaat, että syke laskee nopeasti vauhdin hidastuttua, se on merkki hyvästä sydänterveydestä ja nopeasti palautumisesta, eli treenaat oikein.

4. Nukut paremmin

Hyvä treeni virkistää mutta väsyttää illalla sopivasti, eli liikunnan parhaimmillaan parantaa unen laatua olennaisesti. Liian kova tai liian myöhään harjoitettu treeni saattaa kuitenkin häiritä yöunia niin, että et saa unta. Toisaalta, jos elimistö käy liian kovasta treenistä ylikierroksilla, unen laatu heikkenee ja unen saanti vaikeutuu.

 

Kannattaa tarkkailla näitä merkkejä, eikä vain ajaa itseään piippuun joka kerta, mikäli aikoo kehittyä tosissaan!

 


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun