Mistä vegaani saa proteiinia?

Mistä vegaani saa proteiinia?

Vegaaniruokavaliosta on puhuttu viime aikoina paljon, sillä vastikään julkaistu kohukirja Vähemmän lihaa puoltaa vanhasti kasvisruuan lisäämistä myös suomalaiseen ruokakulttuuriin. Mutta miten rankka treeni ja vegaaniruokavalio saadaan sopimaan yhteen?

 

Todella monet tutkimukset puoltavat kasvisruokavaliota: pelkästään kasviksia syövät ihmiset ovat olleet tutkimuksessa kuin tutkimuksessa aina terveimpiä ja heillä on vähiten esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja. Suomalaiseen liha- ja maitotuotteisiin pitäytyvään ruokakulttuuriin tottuneelle vegaaniruokavalioon siirtyminen ei kuitenkaan ole pikkujuttu, varsinkaan silloin, jos treenaa samaan aikaan kovasti ja pitäisi saada paljon proteiineja.

 

Rankka treeni ja vegaaniruokavalio on kuitenkin täysin mahdollista saavuttaa, sillä kasvikunnassa on yllättävän paljon todella proteiinipitoisia tuotteita. Listasimme tähän vegaaniksi ryhtyvän avuksi listan hyvistä proteiinin lähteistä.

 

Katso lisäravinnekauppojen proteiinivalikoimat täältä: Proteiinit

 

1. Pavut ja linssit sekä muut palkokasvit

Erilaiset pavut, linssit ja palkokasvit kuten herneet, sisältävät lähes yhtä paljon proteiinia kuin esimerkiksi maitorahka. Lisäksi niissä on hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja sekä laaja joukko eriaisia muita ravintoaineita vitamiineja mutta vähän rasvaa, joten ne ovat todella hyvä lisä treenaajan ruokavalioon, oli tämä vegaani tai ei.

 

2. Siemenet ja pähkinät

Siemenissä ja pähkinöissä on yllättävän paljon proteiinia, joten niitä kannattaa lisätä ruokavalioon päivittäin ja lähes pitkin päivää, nauttien erilaisia ja eri lajeja olevia siemeniä ja pähkinöitä. Niiden nauttiminen kannattaa kuitenkin aloittaa punnitsemalla, jotta tulee käsittäneeksi oikean määrän, sillä niitä tulee helposti otettua liikaa. Siemenissä ja pähkinöissä on valtavasti myös rasvoja, vaikka ne ovatkin hyviä ja elimistölle välttämättömiä rasvoja, ei niitä kannata nauttia silti liikaa.

 

3. Kasvikset, marjat ja hedelmät

Kasviksiksissa ja tummissa lehtivihanneksissa on niin ikään proteiinia, mutta suhteellisen vähän muuta energiaa. Silti ne täyttävät vatsaa hyvin suuren kuitumääränsä sekä muiden hivenaineiden ansiosta. Myös hedelmät ja marjat ovat hyviä proteiinin lähteitä ja niiden kautta proteiinia tulee nauttineeksi tasaisesti pitkin päivää.

 

4. Täysjyväviljat

Kovasti treenaavan kannattaa vaihtaa kaikki viljat täysjyvään olipa hän vegaani tai sekasyöjä, sillä täysjyvässä on moninkertaisesti paitsi proteiinia myös muita tärkeitä ravintoaineita. Täysjyvää saa myös helposti lisättyä esimekriksi leseinä smoothieihin.

 

5. Hamppuproteiini

Hamppuproteiini on erittäin laadukas proteiinivalmiste, sillä se sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Se on 100 prosenttisesti kasviperäinen proteiinilisä, jota on helppo lisätä vaikka jokaiselle ateriall.

 

6. Riisiproteiini

Riisiproteiini tehdään joko idätetyistä tai idättämättömistä ruskeista riisinjyvistä. Idätetystä riisistä valmistettu proteiinilisä on ravintosisällöltään laajempi ja siten laadukkaampi ja tehokkaampi lisä treenaajan ruokavalioon.

 

7. Soijaproteiini

Soijaproteiini on niinikään hyvä vaihtoehto lisäproteiiniksi käytettäväksi samaan tapaan kuin heraproteiini, eli siitä voi valmistaa palautusjuomat, energiapatukat ja muut välipalat.

 

8. Erilaiset superfoodit

Monet todella ravinnetiheät ruuat, kuten raakasuklaa, levät, erilaiset adaptogeenit kuten asvagandha ja maca, sisältävät runsaasti myös proteiinia muiden superterveellisten ainesosien lisäksi, joten niitä kannattaakin lisäillä ruokavalioon vähän sinne ja tänne.

 


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?


Siirry alkuun