Lihasmassaa kasvattavat lisäravinteet lisäävät miehen riskiä kivessyöpään

Lihasmassaa kasvattavat lisäravinteet lisäävät miehen riskiä kivessyöpään

Tuoreen tutkimuksen mukaan säännöllisesti lihasmassaa kasvattavia lisäravinteita käyttävät miehet saavat useammin kivessyövän kuin miehet, jotka eivät käytä lisäravinteita. Riski on jopa 65 prosenttia suurempi.

Yalen yliopiston uusi tutkimus paljasti, että jokin ainesosa proteiinia, kreatiinia ja androsteneonia sisältävissä lisäravinnevalmisteissa aiheuttaa miehillä kivessyöpää. Tutkijat haastattelivat 900 miestä, joista kolmasosa sairasti kivessyöpää. Haastattelussa selvisi, että sairastuneista 19 prosenttia oli käyttänyt ja käytti säännöllisesti lisäravinteita. Riski sairastumiseen näytti olevan vielä suurempi yli 25-vuotiailla miehillä, jotka olivat käyttäneet kahta ja useampaa lisäravinnetta yli kolmen vuoden ajan.

Tutkijoiden mukaan mikään itse aineista, eli proteiinista, kreatiinista, androsteneoneista tai muista kasvutekijöistä, eli aiheuta itsessään syöpää. Sen sijaan kasvaneen syöpäriskin saattaa aiheuttaa jokin lisäravinnevalmisteissa käytetyistä aineista. Tätä tutkijat eivät lähteneet tarkemmin selvittämään, sillä valmisteita on olemassa niin valtava määrä.

Lisäravinnehyllyllä on siis syytä olla tarkkana. Tutkijat kehoittavatkin miehiä syynäämään tarkasti lisäravinteiden tuotesisällön, sillä hyllyssä on lukuisia hyviä tuotteita. Todennäköisesti syöpää aiheuttavia tuotteita on joukossa muutamia, sillä tutkimuksessakin selvisi, että suinkaan kaikki lisäravinteita säännöllisesti käyttävät eivät sairastuneet syöpään.

Lisäravinteet lasketaan elintarvikkeiksi, jolloin tuotteiden valvonta on käytännössä valmistajalla, myyjällä ja kuluttajalla. Kyseessä ei siis ole lääke, joka pitää läpäistä tarkat testit ennen myyntihyllyyn tuloa. Tämän vuoksi kyseessä on siis varsin villit markkinat, joista kuluttajan kannattaa olla tietoinen. Mitä pidempi lista lisäravinnepaketin kyljessä on, sitä todennäköisemmin joukkoon saattaa eksyä myös syöpää aiheuttavia ainesosia.


Takaisin


Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?


Siirry alkuun