Urheilujuomalla energiaa ja tehoa treeniin

Suorituksen aikana on usein hyvä juoda muutakin kuin vettä varsinkin silloin, kun treeni on rankka. Lyhytkestoinen ja pitkäkestoinen treeni tarvitsevat erilaiset energiajuomat.

Urheilujuomilla tarkoitetaan erilaisia energiajuomia, joilla voi nesteyttää itseään urheilusuorituksen aikana ja välittömästi tämän jälkeen. Urheilujuomissa, poretableteissa tai energiageeleissä on usein jonkin verran nopeasti imeytyvää energiaa, eli hiilihydraatteja, lihasten välittömästi käytettäväksi. Lisäksi niissä on usein vitamiineja ja muita suoriksen aikana tärkeitä aineita kuten elektrolyyttejä.

Urheilujuomilla ylläpidetään suorituskykyä ja kestävyyttä

Hyvissä urheilujuomissa on pieniä määriä muutakin kuin energiaa antavia hiilihydraatteja. Nimittäin aineita, jotka lisäävät kestävyyttä ja suorituskykyä, ne auttavat palautumista sekä ylläpitävät raskaan suorituksen aikana sopivaa elektrolyytti ja kivennäisainetasapainoa.

Voimakas hikoileminen huuhtoo elimistöstä tehokkaasti pois esimerkiksi kivennäisaineita. Pitkän juoksusuorituksen aikana varsinkin on erittäin tärkeää paikata poistuneita kivennäisaineita ottamalla niitä sisältävää urheilujuomaa. Esimerkiksi riittävä magnesiumin saanti on erittäin tärkeää kaikissa urheilulajeissa, sillä se auttaa lihassolujen energia-aineenvaihdunnassa ja auttaa niitä palautumaan suorituksen jälkeen. Magnesiumin nauttiminen niinikään estää lihaskramppien tulemisen suorituksen aikana.

Nestehukka hukattuine kivennäisaineineen saattaa laskea suoritustehoa olennaisesti, siksi on tärkeää juoda riittävästi, muutakin kuin vettä.

Vitamiinit auttavat lihaksia taistelussa hapettumista vastaan

Lihasten rankassa suorituksessa syntyy happoja, maitohappoja. Maitohapot syntyvät, kun lihakset toimivat äärimmäisessä rasituksessa, ja polttavat energiaa hapettomassa tilassa glukoosista. Maitohapot jäävät soluihin, missä ne auttavat lihasta väsymästä, mutta kun hapot vapautuvat soluista solunesteisiin, lihakset hapottuvat ja kipeytyvät.

Antioksidantit ovat tärkeitä aseita erilaisten vapaiden happiradikaalien poistamisessa elimistöstä, joita myös maitohapot elimistöstä poistuessaan ovat. Riittävä antioksidanttien määrä estää happiradikaaleja tekemästä muutoksia solujen proteiiniin, rakenteeseen ja perimään.

Urheilujuomiin lisätyt E- ja C-vitamiinit auttavat näin lihaksia pysymään terveinä ja estävät näin solujen tuhoutumista suorituksen aikana. Toki näitä vitamiineja tulee nauttia reilusti ruokavaliossa muutenkin, mutta urheilujuomassa niistä on niinikään hyötyä.

Energiageelit ja poretabletit

Urheilujuomien lisäksi suorituksen aikana voi ottaa ylimääräistä energiaa energiageeleistä ja poretableteista, jotka sisältävät lihasten helposti käytettävää glukoosia. Näillä on helppo ja nopea paikata energiahukka vaikka suorituksen aikana.

Siirry alkuun