Tehonlisääjät

TehonlisääjätTehonlisääjät on tarkoitettu maksimoimaan sekä kuntosalitreenin tehokkuutta että palautumista treenistä. Monet boosterit pyrkivät tehostamaan hormonituotantoa, joko testosteronia tai kasvuhormonia. Jotkut tuotteet lisäksi estävät naishormonituotantoa. Mainittakoon että lisäravinteet joita tällä sivulla käsitellään, ovat Suomessa laillisia.

Tribulus terrestris

Suurimman suosion ainakin saatavilla olevien tuotteiden lukumäärässä ovat saavuttanut tuotteet, jotka sisältävät tribulus terrestris kasvista saatua uutetta. Sen väitetään lisäävän LH-hormonin tuotantoa, joka taas säätelee mieshormoni testosteronin tuotantoa. Mielipiteet näiden tuotteiden toimivuudesta ovat ristiriitaisia. Joidenkin mielestä tuotteilla ei ole mitään vaikutusta kun taas toiset ovat huomanneet niiden tuovan lisätehoa harjoitteluun.

Guarana

Guaranavalmisteissa on guaranakasvista saatua kofeiinia. Kofeiinilla on piristävä vaikutus ja se lisäksi edesauttaa rasvan palamista. Vaikutus perustuu siis samaan aineeseen jota saa myös aivan tavallisesta kahvista. Tuotteiden koostumus ja imeytymisnopeus on kuitenkin pyritty optimoimaan harjoittelua ajatellen.

Ecdysterone

Tätä ainetta esiintyy kasveissa ja sen vaikutus kehoon on anabolinen. Ecdysteronen tehoa on verrattu anabolisiin lääkkeisiin. Sen vaikutus perustuu paitsi testosteronituotannon lisääntymiseen, myös positiivisen typpitasapainon säilyttämiseen kehossa.

Methoxy

Methoxy on patentoitu lisäravinne, joka on kehitetty rasvattoman lihasmassan lisäämiseen ilman androgeenisiä sivuvaikutuksia. Methoxyn sanotaan pystyvän ohjaamaan ravinteet lihasmassaksi rasvan sijan. Sen sanotaan vähentävän stressihormoni kortisolin tuotantoa, tehostavan proteiinien hyväksikäyttöä sekä säilyttävän kehon positiivisen typpitasapainon.

Ipriflavone

Ipriflavonen vaikutukset ovat paljolti methoxyn kaltaisia, mutta lisäksi sen vaikutuksiin kuuluu kyky alentaa estrogeenitasoja.

Ginseng

Ginsengon aasialainen kasvi, jota on käytetty yleiskuntoa vahvistavana rohdoksena jo kauan. Sillä sanotaan olevan myös mieskuntoa parantavia ominaisuuksia. Ginsengiä käytetään joissakin boostereissa yhtenä ainesosana.

Eurycoma longifolia

Eurycoma longifolia lisäravinne jonka sanotaan nostavan testosteronitasoja. Sen myös väitetään lisäävän ATP:n (adenosiinitrifosfaatti) tuotantoa.

Tehonlisääjillä poweria treeniin

Tehonlisääjät eli boosterit ovat erilaisia lisäravinnesekoituksia, joilla saadaan lisää tehoa treeniin. Ne parantavat verenkiertoa, lihasten energia-aineenvaihduntaa sekä piristävät ja virkistävät. Tehonlisääjät ovat yleensä täysin luonnollisia ja turvallisia tuotteita, joiden nauttiminen on täysin turvallista. Suomessa erilaisia hormonivalmisteita ei saa laillisesti myydä.

Urheilijan tehonlisääjät ovat yleensä paljon iisimpiä aineita kuin miltä ne kuulostavat. Ne kuulostavat superhormoneilta, joita pumpattaisiin lihaksiin saaden aikaan supervoimat, mutta totuus on kuitenkin hyvin arkinen. Tehonlisääjät ovat sekoitus erilaisia luonnollisia kivennäisaineita, aminohappoja ja kenties vitamiineja, jotka saavat lihakset toimimaan optimaalisesti.

Erilaisia tehonlisääjiä ja pwo -tuotteita

Erilaisia tehonlisääjiä on lukuisia erilaisia. Yleensä niissä on perusraaka-aineina ainakin seuraavat aineet:

  • kreatiini, joka lisää lihasten energian eli ATP:n tuotantoa parantaen siten lihasvoimaa, kestävyyttä ja palautumista
  • l-arginiini, joka optimoi lihasten hapensaannin laajentamalla verisuonia
  • beta-analiini pitää maitohapot poissa ja nopeuttaa lihasten palautumista
  • l-sitruliini joka puolestaan nostaa veren arginiinipitoisuutta
  • joitakin keskushermostoa stimutoivia piristäviä aineita, kuten kofeiinia

Nämä ovat hyvin yleisiä aineita tehonlisääjissä. Näiden pitoisuudet vaihtelevat ja lisäksi voi olla jotain muitakin lihasvoimaa ja kestävyyttä parantavia aminohappoja.

Lähes kaikissa tehonlisääjissä käytetään joitain keskushermostoa stimuloivia aineita. Kofeiini on yleinen, samoin vihreä kahviuute sekä l-karnitiini. Tämä kannattaa ottaa huomioon tuotetta käytettäessä, sillä vaikka se piristää ja auttaa keskittymään hyvään suoritukseen, illalla nautittuna se saattaa vaikuttaa yöuniin ja vaikeuttaa nukahtamista.

Karnosiini tehonlisääjänä

Karnosiini on aminohappo, jota on viime aikoina tutkittu paljon. Joitakin vuosia sitten tortori Tolonen toi valmisteen Suomeen Amerikasta ja tuote sai jo samana vuonna palkinnon vuoden luontaistuotteena. Karnosiini on erittäin monipuolinen aminohappo, sillä sillä on tärkeä rooli solujen energia-aineenvaihdunnassa.

Karnosiini on fysiologinen yhdiste, jota ihmisessä on luonnostaan lihaksistossa, maksassa ja aivoissa. Sitä saa lihasta, mutta monet urheilijat ottavat sitä vahvoina annoksina lisäravinteena. Varsinkin kreatiinin ja karnosiinin yhteisvaikutus on erittäin tehokas rankan harjoittelun tukena. Sen käytön lisäravinteena ei ole huomattu aiheuttavan minkäänlaisia sivuvaikutuksia.

Karnosiinin sanotaan suorastaan nuorentavan, sillä se lisää solujen ikää ja kestävyyttä. Sitä tutkitaan ahkerasti monien pitkäaikaissairauksien kuten diabeteksen hoidossa, positiivisin tuloksin.

Monet urheilijat ovat löytäneet karnosiinin, joka auttaa konkreettisesti muun muassa lihasten palautumisessa ja vähentää lihaskipuja ja -kireyttä.

Naisten tehonlisääjät

Naisten kannattaa käyttää nimenomaan naisille suunnattuja tehonlisääjiä, sillä jotkut miehille suunnatuista yhdistelmistä saattaa haitata naisten hormonitasapainoa. Kreatiini ja karnosiini yhdessä ovat naisilla erittäin tehokkaita voimaharjoittelun tueksi.

Siirry alkuun