Riisiproteiini sisältää välttämättömiä aminohappoja

Riisiproteiini on proteiini-isolaatti, joka on yleisesti käytetty vaihtoehto suosituille hera- ja soijaproteiineille. Riisiproteiinin imeytymisnopeus on keskimääräinen: hitaampi kuin heralla, mutta nopeampi kuin kaseiinilla. Yleensä riisiproteiini sulaa helposti.

Riisiproteiini valmistetaan ruskeasta täysjyväriisistä eriyttämällä entsyymien avulla proteiinit hiilihydraateista. Lopputuotteen proteiinipitoisuus on yleensä 70-90 %. Riisiproteiini voi olla idätettyä tai idättämätöntä. Jos riisinjyvät on ensin idätetty, riisiproteiini sisältää kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa, joten idättäminen parantaa riisiproteiinin aminohappoprofiilia huomattavasti. 

Riisiproteiinilla hyvä aminohappoprofiili

Proteiinituotetta valittaessa tärkeä kysymys on aminohappoprofiili. Se on erittäin hyvä esimerkiksi suositulla heraproteiinilla. Yleensä eläinproteiinien aminohappoprofiileja pidetään parempana kuin kasviproteiinien, sillä ne sisältävät kaikkia ihmisen tarvitsemaa yhdeksää aminohappoa. Riisiproteiinin aminohappoprofiili on kuitenkin kasviproteiiniksi erinomainen, lähes samanlainen kuin heraproteiinilla. Kasvissyöjä ei siis jää juuri häviölle, vaikka vaihtaakin heraproteiinin riisiproteiiniin. Riisiproteiini toimii tutkimusten mukaan ihan yhtä hyvin kuin heraproteiinikin lihasmassan kasvatuksessa ja palautumisessa.

Riisiproteiini sopii monelle

Riisiproteiini on vähemmän allergisoiva kuin monet muut proteiinituotteet ja se myös sulaa hyvin aiheuttamatta ilmavaivoja ja ruoansulatusongelmia. Niimpä se on heraproteiinia parempi vaihtoehto herkkävatsaisille, allergikoille, vegaaneille ja laktoosi-intorelantikoille. 

Riisiproteiinia on saatavana myös lisä- ja säilöntäaineettomana sekä luomuna esimerkiksi CocoVilta. Puhdistamon riisiproteiini valmistetaan idätetystä täysjyväriisistä, mikä tekee proteiinista paremman ravinnetasoltaan ja imeytymiseltään. Lisäksi se sisältää MCT:tä eli keskipitkiä tyydyttyneitä rasvoja sekä rasvaliukoisia vitamiineja ja antioksidantteja. Riisiproteiinia voi käyttää paitsi normaalisti palautusjuomassa, niin esimeriksi smoothieissa. 

Siirry alkuun