Proteiinijuomat ovat trendikäs ja palauttava vaihtoehto

Nykyään on trendikkäämpää kävellä ympäriinsä proteiinijuoma kuin take-away-kahvikuppi kädessä. Proteiinijuomat ovat löytäneet tiensä markettien hyllyille vasta parisen vuotta sitten - ja valloittaneet ne samantien. Terveelliset elämäntavat ja salilla käymisen trendikkyys ovat nostaneet proteiinituotteiden suosion huippuunsa. Harva meistä on perillä kaikista niistä proteiinituotteista, mitä markkinoilla on: aina riisiproteiinista heraproteiiniin ja kaseiiniproteiiniin. Proteiinituotteet ja niiden tarpeellisuus herättävät myös paljon mielipiteitä suuntaan tai toiseen. 

Tosiasia on kuitenkin, että lihakset rakennetaan treenillä, riittävällä levolla ja hyvällä ruokavaliolla - ei palautusjuomilla. Palautusjuoma on kätevä ja helppo vaihtoehto, mutta se on ainoastaan tuloksien optimointia - ei todellakaan kehittymisen tärkein osa. Jos ruokavalio ei ole hyvä ja tasapainoinen, ei palautusjuomasta ole käytännössä mitään hyötyä. Palautusjuoman sijaan aivan yhtä hyvä vaihtoehto on kunnollinen, proteiinipitoinen palautusateria. Ongelmaksi osoittautuu kuitenkin usein se, että ateriaa ei saa riittävän nopeasti treenin jälkeen eli noin puolen tunnin kuluttua treenin loppumisesta.

Palautuminen vauhtiin proteiinijuomilla

Lihasten nopea palautuminen mahdollistaa seuraavan treenin mahdollisesti jo seuraavana päivänä, sekä tällä tavalla nopean kehittymisen. Niimpä lihasten nopea palautuminen on ensiarvoisen tärkeää urheilusuorituksen jälkeen. 

Proteiinilisän tärkeys johtuu siitä, että ennen treeniä sekä treenin jälkeen nautittuna ne estävät lihaskataboliaa eli hajoamista sekä lisäävät lihasmassan kasvua. Proteiinia on lisäksi tärkeää saada jokaisella aterialla, joten proteiinijuomat käyvät hyvin myös välipalaksi. Runsaasti proteiinia sisältävinä ne pitävät nälän kauan poissa. 

Proteiinituotteita joka lähtöön

Proteiinijuomissa on mistä valita. Kirjoon kuuluu niin hamppu-, herne-, hera-, soija- kuin riisiproteiinejakin. Proteiinijauheiden lisäksi saatavilla on runsaasti proteiinijuomia ready-to-drink muodossa. Niihin kuuluvat esimerkiksi maitoproteiinipohjaiset juomat sekä isolaattiproteiinipohjaiset juomat. Useissa juomissa on runsaasti proteiinia, jopa 30 g 50 ml:n pullossa sekä vähän hiilihydraatteja ja rasvaa. 

Proteiinijuomien joukossa on monipuolisia tuotteita kuten Xtend RTD, joka on BCAA- ja elektrolyyttijuoma. BCAA varmistaa optimaalisen lihaskasvun ja palautumisen, kun taas elektrolyytit tasapainottavat nestetasapainoa. Markettien hyvistä valikoimista jokainen löytää taatusti itselleen sopivan proteiinijuoman - kuitenkaan tasapainoisen ruokavalion ja kovan treenin merkitystä unohtamatta. 

 
Siirry alkuun