Palautusjuoma

Palautusjuoma alkaa olla tuttu jokaiselle kuntosaliharjoittelijalle. Kuntosaliharjoittelu on keholle kova rasitus, varsinkin silloin kun on päästy aloittelijatasolta eteenpäin. Jos halutaan saada aikaiseksi kehitystä lihasmassan suhteen, kannattaa harjoittelun lisäksi kiinnittää huomiota optimaaliseen ravintoon sekä ennen harjoittelua että sen jälkeen. Pelkkä harjoittelu on kehoa rasittava ja hajottava tapahtuma. Vasta kun keholle tarjotaan riittävästi ravintoa, tulee tapahtumasta lihasmassaa kasvattava. Palautusjuomaan on saatu tärkeät ravinteet oikeissa suhteissa ja helposti imeytyvässä muodossa.

Tilaa palautusjuomat netistä!

Palautusjuoman sekoitus - perinteinen palautusjuoma

Palautusjuomat netistäPerinteinen palautusjuoma sisältää yleensä ainakin maltodestriiniä ja heraproteiinia mieluiten isolaattimuodossa sekä kreatiinia. Lisäksi siinä voi olla lisättyä glutamiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Proteiinin osuus jauhesekoituksen painosta vaihtelee n. 25 prosentista 50 prosenttiin maltodekstriinin osuuden ollessa vastaavasti 50-75 prosenttia. Eri ihmisillä aineenvaihdunta toimii hiukan eri tavalla ja siksi kunkin kannattaa kokeilla, millainen palautusjuoma itsellä toimii parhaiten. Jollain saattaa korkea hiilihydraatin määrä helposti kerääntyä kehoon rasvan muodossa, kun taas jollain toisella tätä ongelmaa ei ole.

Palautusjuoman tarkoitus

Palautusjuoma voi olla hyvin erilainen riippuen liikunnan tavoitteista ja harjoittelun rasittavuudesta. Palautusjuoman tarkoitus on nimensä mukaan kuitenkin aloittaa kehossa harjoittelunjälkeinen palautumisprosessi, ja lisäksi, varsinkin aerobisissa lajeissa yleensä myös glykogeenivarastojen täydentäminen. Järkevästi koostettu palautusjuoma on erilainen laihduttajalla ja lihasmassan lisääjällä. Lihasmassan kasvatuksen ollessa tavoitteena pyritään myös palautusjuoman koostumus saamaan anaboliaa tukevaksi. Vastaavasti, jos tavoitteena on laihdutus, pyritään palautusjuoma tekemään antikataboliseksi eli lihasmassaa säästäväksi.

Palautusjuoman käyttö - valmiina tai itse tehtynä?

Palautusjuoman voi sekoittaa itse, käyttää valmista nesteen muodossa olevaa palautusjuomaa tai käyttää palautusjuomajauhetta. Itse sekoittaen juoma tulee halvemmaksi. Valmiissa jauheissa kuitenkin on usein käytetty monia palautumista tukevia ainesosia perusainesosien proteiinin ja hiilihydraatin lisäksi. Tällaisia ovat esimerkiksi erikseen lisätyt aminohapot, vitamiinit, mineraalit ja kreatiinimonohydraatti.

Siirry alkuun