Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Chained Nutrition
Leader
Mutant
Olimp
Optimum Nutrition
Sanasol
Scitec Nutrition
Self Omninutrition
SmartSupps
Solgar
Sportlife Nutrition
Star Nutrition
Swedish Supplements
Vida
Biotechusa
Bringwell
Fairing
Hankintatukku
Holistic
Medasta
Midsonafinland
Pharmanord
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Apteekkituotteet
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Poista kaikki suodattimet

Monivitamiinit

66 tuotetta 4 kaupasta

Monivitamiinit ovat vastaus vitamiinien puutteeseen

Monivitamiinit ovat valmisteita, joissa on useita erilaisia vitamiineja sekä joskus myös mineraaleja samassa tabletissa. Monivitamiinivalmisteet on valmistettu niin, että niissä olevat aineet edistävät toistensa imeytymistä tai ovat vähintään neutraaleja toistensa suhteen.

Terve aikuinen suomalainen saa monien tutkimusten mukaan riittävästi vitamiineja ja muita suojaravintoaineita normaalista terveellisestä ruokavaliosta. Toisten tutkimusten mukaan taas moni suomalainen kärsii lievästä vajauksesta useiden vitamiinien ja kivennäisaineiden kohdalla.

Monivitamiinien hyödyt

Normaali monipuolinen ruokavalio pitäisi taata kaikkien suojaravintoaineiden saanti silloin, kun mitään pitkäaikaissairauksia ei ole. Suomessa vitamiinien ja muiden aineiden vakavaa puutosta esiintyy harvemmin, mutta lievää puutosta sen sijaan on vähän tai paljon, riippuen tutkimuksesta.

Tietyt elämäntilanteet ja ryhmät kärsivät selvästi enemmän erilaisten vitamiinien puutteesta. Esimerkiksi nämä:

  • erittäin tiukka kasvisdieetti altistaa vitamiinin puutokselle
  • yksipuolinen ruokavalio tai esimerkiksi liian prosessoitujen ruokien jatkuva syönti (esim kokojyväviljat puuttuvat)
  • raskaus ja imetys kuluttavat hurjasti vitamiineja ja kivennäisaineita
  • nuorten kasvupyrähdysvaiheet
  • tietyt pitkäaikaissairaudet ja suoliston imeytymishäiriöt
  • auringonvalon puute (D-vitamiinivaje, joka vaikuttaa myös esimerkiksi kalsiumin imeytymiseen)
  • vanhuus

Näissä tilanteissa monivitamiinivalmisteen nauttiminen ravintolisänä on erittäin perusteltua. Esimerkiksi tiukalla kasvisdieetillä jotkut B-ryhmän vitamiinit jäävät päivittäin saamatta, jolloin niiden ottaminen purkista on välttämätöntä. Toisaalta moni terve ja monipuolisesti syövä aikuinen ottaa monivitamiinivalmisteita varalta, mikä sekään ei välttämättä ole tarpeen eikä hyväksi elimistölle.

Vitamiinien heikko imeytyminen

Vitamiinit jaetaan rasvaliukoisiin ja vesiliukoisiin. Rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiini. Kaikki muut ovat vesiliukoisia. Rasvaliukoisista vitamiineista on elimistössä varastot, jotka riittävät pitkäksi ajaksi. Rasvaliukoisten vitamiinien saanti häiriintyy jos nautitaan erittäin vähärasvaista ravintoa sekä suoliston imeytymishäiriöissä ja maksataudeissa.

Vesiliukoisten vitamiinien varastot kestävät muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, joten niitä pitää saada ravinnosta päivittäin. Erityisesti C- ja B-ryhmän vitamiinit poistuvat nopeasti kehosta, jos niitä vain on ylimääräisiä. Tämän vuoksi esimerkiksi leipää kannattaa syödä hieman päivittäin, sillä täysjyväleivästä saa monipuolisesti B-ryhmän vitamiineja.

Monivitamiinivalmisteen nauttiminen päivittäin takaa vitamiinien monipuolisen saannin. Toki synteettinen valmiste ei imeydy useinkaan yhtä tehokkaasti kuin ruuasta saatu aito raaka-aine, mutta siitä imeytyy silti jotain. Monivitamiinivalmistetta kannattaa antaa myös lapsille ja nuorille, jotka syövät yksipuolisesti sekä huonosta ruokahalusta kärsiville vanhuksille.

Siirry alkuun