Maitohapot kuriin lisäravinteilla

Maitohappo syntyy lihaksessa olevasta glykogeenista, joka hajoaa anaerobisessa eli hapettomassa rasituksessa maitohapoksi. Maitohappojen hajotessa lihasneste solujen ympärillä happamoituu, jolloin lihaskset tuntuvat kipeiltä ja palautuvat hitaasti taas täyteen toimintaansa.

Maitohappoja tai ainakin niiden häviämistä voidaan nopeuttaa erilaisilla lisäravinteilla, jolloin lihakset eivät kipeydy niin pahasti ja ne ovat taas treenin jälkeen nopeammin käytettävissä uudestaan.

Maitohappoja voidaan estää käyttämällä tehonlisääjiä, kuten kreatiinia ja l-arginiinia, jolloin lihaksilla on enemmän happea käytössään työskentelyn aikana. Toisaalta maitohappo on uusimmissa tutkimuksissa todettu varsin hyödylliseksi lihaksille, sillä se estää niitä väsymästä ja antaa lisää boostia ponnistukseen. Ongelmat tulevatkin vasta anaerobisen treenin jälkeen, jolloin maitohapot poistuvat soluista elimistön hävitettäväksi. Tällöin lihasnesteen happamoituminen tuntuu inhottavina lihaskipuina.

D-Riboosilla maitohappoja vastaan

Onneksi on olemasssa joitakin lisäravinteita, joilla on mahdollista pienentää maitohappojen epämiellyttäviä ja rankkaa treeniviikkoa häiritseviä oireita. Star Nutritionin D-Riboosi lisää energiantuotantoa solujen alkukantaisissa voimalaitoksissa mitokondrioissa, jolloin solujen ei tarvitse tuottaa energiaa niin paljon hapettomasti. D-Riboosi tuotteessa on myös piristäviä ainesosia, joten sitä voi hyvin käyttää juuri ennen treeniä tehonlisääjänä ja miksei vaikka treenin aikana boosterina.

Kreatiini on toinen hyvä ja luonnollinen energiaboosteri, sillä se auttaa varastoimaan energiaa soluihin. Sillä on D-riboosin kanssa erittäin tehokas yhteisvaikutus. Star Nutritionin tuote ei sisällä kreatiinia, mutta sitä kannattaa joka tapauksessa nauttia joko erikseen tai huolehtia, että käytetyssä tehonlisääjässä on sitä.

Tärkeänä antioksidanttinakin tunnettu ubikinoni eli koentsyymi Q10 suheeraa niinikään mitokondrioissa saaden ne tuottamaan lisää energiaa suorituksen aikana, jolloin maitohappoja ei pääse niin paljoa syntymään. Koentsyymi Q10 käytöllä lisäravinteena on paljon muitakin etuja, sillä se auttaa taistelemaan muun muassa flunssaa vastaan. Sillä on todettu olevan urheilusuoritusta parantavia sekä palautumista nopeuttavia vaikutuksia useissa tutkimuksissa.

Karnosiini vähentää maitohappoja

Kun suorituksen aikainen energiansaanti ja riittävä hapen määrä soluissa on kunnossa, voidaan vähentää anaerobista energiantuotantoa ja sitä kautta maitohappojen määrää. Karnosiini on yksi tärkeä osa tätä, sillä karnosiini nopeuttaa solujen energiantuotantoa. Myös l-arginiini veressä on tärkeää, sillä se takaa riittävän väljät verisuonet kuljettamaan riittävästi hapekasta verta lihasten solujen käytettäväksi.

Siirry alkuun