Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Star Nutrition
Vida
Hankintatukku
Pharmanord
Vianaturale
Vitabalans
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Poista kaikki suodattimet

Kromivalmisteet

10 tuotetta 3 kaupasta

Kromi on välttämätön hivenaine toimivan elimistön kannalta

Kromi osallistuu monenlaiseen kehon aineenvaihduntaan, kuten sokeriaineenvaihduntaan tasapainottaen veren glukoosipitoisuutta. Normaalia enemmän kromia kuluu diabeetikoilla, stressistä kärsivillä sekä huonon imeytymisen vuoksi vanhuksilla.

Kromi on hivenaine, eli niin sanottu mikroravintoaine, jota ihmisen elimistö tarvitsee mikroskooppisen vähän, mutta joka on kuitenkin välttämätön osa toimivaa elimistöä. Aikuinen tarvitsee kromia 50-200 mirkogrammaa päivässä.

Kromin tehtävät

Kromilla on pieni mutta tärkeä tehtävä monissa elimistön toiminnoissa. Kromin tehtäviin kuuluu seerumin kolesterolitason säätely, virtsan sokeripitoisuuden säätely, hengitykseen liittyvä solujen hiilidioksidituotannon lisääminen, hermostossa hermosolujen toiminnan säätely, sarveiskalvon kirkkaana pitäminen (osatekijänä), osatekijänä sikiön sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä ja lihassolun supistukseen tarvittavan energiamäärän lisääjänä.

Kromin puute ja sen saanti

Normaaliruuasta kromia saadaan lähillä hiivasta ja viinirypäleistä, mutta myös vehnänalkioista ja maapähkinöistä. Vanhusten ja diabeetikoiden kannattaa varmistaa kromin riittävä saanti ja ottaa tarvittaessa lisää ravintolisänä. Parhaiten kromin tarpeen voi saada selville tarkoilla verikokeilla, joista voi kysyä vaikka hoitavalta lääkäriltä.

Kromin puutteen on joskus arveltu liittyvän korkeaan sydänkuolleisuuteen, mutta asiaa ei ole toistaiseksi tarkemmin tutkittu. Pahimmillaan kromin puutos aiheuttaa diabeteksen kaltaisen syndrooman.

Kromin sanotaan tasoittavan verensokeria ja hillitsevän siten makeanhimoa, joten siitä saattaa olla apua laihdutettaessa.

Kromia ei kuitenkaan saa napsia liikaa, sillä yli 500 mikrogramman annoksesta päivässä aikuinen voi saada kromimyrkytyksen. Myrkytyksen oireita voivat olla ripuli, suoliston verenvuodot, maksatulehdus ja hermoston erilaiset oireet.

Siirry alkuun