Kasviproteiinit ovat ekologinen ja terveellinen valinta

Joidenkin ihmisten elimistö ei siedä lihaa - vatsa saattaa kipeytyä tai turvota lihan syömisestä, eikä liha välttämättä sula kunnolla. Toiset taas eivät voi syödä lihaa eettisistä syistä. Myös maitotuotteet saattavat aiheuttaa ongelmia paitsi suolistossa, niin eettisesti esimerkiksi vegaaneille. Liha ja maitotuotteet ovat kuitenkin tärkeimpiä proteiininlähteitä, ja proteiini on ihmiskehon välttämätön rakennusaine. Kuinka siis saada riittävästi proteiinia ilman lihaa ja maitotuotteita?

Heraproteiinin vaihtoehtona erilaiset kasviproteiinit

Onneksi olemassa on lukemattomia muitakin tapoja saada proteiinia kuin maito ja liha. Erilaisia proteiininlähteitä on lukemattomia. Joissain kasvikunnan tuotteissa saattaa proteiinia olla jopa enemmän kuin lihassa: esimerkiksi soijarouheessa voi olla jopa puolet proteiinia, kun kalkkunassa samassa määrässä voi olla 36 %. 

Maidosta saatava heraproteiini on ehdottomasti suosituin palautusjuomassa käytetty proteiini. Urheilijoillekin on kuitenkin myös muita vaihtoehtoja kuin heraproteiini. Kasviproteiininlähteitä on esimerkiksi riisi, linssit, hamppu, palkokasvit, soija, täysjyvävilja, pähkinät ja siemenet. Kasvisproteiineissa on runsaasti eroja; soijaa pidetään usein kasvisproteiineista parhaana.

Vaihtelua kasvisproteiineista

Vaikka ei sinänsä olisi ongelmia liha- tai maitotuotteiden kanssa, kannattaa proteiininsa hankkia muutenkin välillä kasvikunnan tuotteista: niillä on hyvä vaikutus veren rasva-arvoihin ja niistä saa runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita sekä kuituja. Toisin kuin liha ja maitotuotteet, kasviproteiinit eivät kuitenkaan sisällä kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja. Siksi perussääntönä pidetään, että kannattaa nauttia runsaasti sekä papuja että viljaa, jotta aminohappoja saadaan monipuolisesti. 

Markkinoilla on saatavana monenlaisia eri kasviproteiinijauheita niille, jotka eivät heraproteiinia halua käyttää. Esimerkiksi hamppuproteiini on hyvä vaihtoehto, sillä se sisältää kahdeksaa eri aminohappoa. Vaihtoehtoina on myös riisiproteiinia, herneproteiinia ja soijaproteiinia. Nämä ovat hyviä vaihtoehtoja esimerkiksi maitoallergikoille, laktoosi-intolerantikoilla ja keliakikoille. 

Esimerkiksi herneproteiini on hyvä vaihtoehto maidosta saatavalle hitaasti imeytyvälle kaseiiniproteiinille vaikkapa yöproteiinina, sillä myös se imeytyy suhteellisen hitaasti ja tasaisesti. Se sisältää runsaasti haaraketjuisia aminohappoja eli BCAA:a. Edellä mainittujen proteiinijauheiden lisäksi saatvilla on erilaisia sekoituksia, kuten vaikkapa Vegan Blend, johon on koottu usean eri proteiinin hyödyt. Se sisältää herneproteiinia, hamppuproteiinia ja riisiproteiinia. Erilaisten aminohappojen lisäksi se sisältää eri vitamiineja ja mineraaleja, kuituja ja rasvahappoja.  Se sopii hyvin vegaanista ruokavaliota noudattavalle. 

 
Siirry alkuun