Kaseiiniproteiini on hidas ja laadukas proteiini

Kaseiiniproteiinia ja heraproteiinia löytyy maidosta luonnostaan: sen sisällöstä noin 80 % on kaseiinia ja 20 % heraproteiinia. Maitoproteiinin biologinen arvo on korkea, joten sitä pidetään laadukkaana proteiinilisänä.

Toisin kuin heraproteiini, kaseiini on hidas proteiini, joka imeytyy lihaksiin pitkällä aikavälillä. Niimpä kaseiini sopii hyvin iltaisin nautittavaksi. Näin keho on saa tarvitsemiaan aminohappoja pitkän ajan kuluessa yöllä tehostaen palautumista treenistä. Kaseiinin vaikutus on antikatabolinen, eli se ehkäisee lihasproteiinin hajoamista.

Kaseiini vaikuttaa hitaasti

Kaseiiniproteiinin hitaasti imeyytvät aminohapot rakentavat lihaksia hyvin pitkän ajan, jopa yön yli. Kaseiinia voi käyttää kuitenkin muutenkin - esimerkiksi leipomusten raaka-aineena. Siitä saa esimerkiksi vanukasta, johon sen kermainen koostumus sopii hyvin. Kaseiinia on luonnostaan paljon esimerkiksi rahkassa sekä useissa muissa maitotuotteissa, jotka sopivatkin hyvin iltaisin nautittavaksi. Kaseiini on lähes laktoositon proteiininlähde. 

Kaseiinin hidas hajoaminen johtuu sen ph-herkkyydestä. Tämän vuoksi se muodostaa vatsassa hyytellön, josta aminohapot hajoavat hitaasti. Hitaan hajoamisen ansiosta kaseiini pitää nälkää pitkään, joten se sopii hienosti myös laihduttajalle esimerkiksi välipalaksi.

Urheilijalle kaseiinia suositellaan nautittavaksi noin 30 gramamaa päiväksi 1-2 kertaa päivässä. 

 
Siirry alkuun