Lisäravinteiden ykkönen - heraproteiini

Lisäravinteista yksi on ylitse muiden: heraproteiini. Heraproteiinia pidetään yleisesti kaikkein tärkeimpänä proteiinina palautusjuomissa käytettäväksi. Heraproteiinia löytyy sekä isolaattina että konsentraattina, joista isolaattia pidetään laadukkaampana. Heraproteiininkonsentraatti käy palautusjuomiin sekin, ja edullisen hintansa ansiosta se on aivan mainio lisäravinne ruokavalion täydentäjänä ja välipaloissa käytettävänä proteiinina.

Lihasmassan lisäykseen tarvitaan paitsi proteiinia, myös riittävä määrä hiilihydraattia. Jos haluaa välttää tyhjiä kaloreita ja antaa keholleen hiilihydraatteja laadukkaassa muodossa, voi välipalana nauttia esimerkiksi pari kolme hedelmää ja heraproteiinijuoman. Myös valmiita lisäravinteita lihasmassan kasvattamiseen löytyy runsaasti, niihin on useimmiten lisätty keholle tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita.

Heraproteiini on nyt alkuvuodesta paikoitellen miltei hullunhalpaa, minkä ehkä tältäkin sivustolta mainoksista huomaat, joten kannattaa käyttää tarjouksia hyväkseen ja tilata vaikka enemmänkin kerrallaan. Tällaiset tarjoukset lisäravinteissa kun eivät aina ole voimassa.

Lisää heraproteiinista

Heraproteiini on tullut viime vuosina tutuksi lähes kaikille urheilua harrastaville, sillä se on yleisimpiä palautusjuomien ainesosia. Heraproteiinia löytyy maidosta luonnostaan, kun se erotetaan maidosta juuston tekemisen yhteydessä.  Sen biologinen arvo muihin proteiininlähteisiin verrattuna on ylivertainen, sillä siinä on runsaasti aminohappoja, jota tarvitaan lihasten ja kudosten rakentamiseen.

Heraproteiini luetaan nopeisiin proteiineihin, joten se sopii hienosti palautusjuomaan. Yleisimmät heraproteiinityypit markkinoilla ovat isolaatti ja konsentraatti. Erona on jalostusmenetelmä: isolaatissa on hieman korkeampi proteiinipitoisuus ja vähemmän rasvaa ja hiilihydraatteja.

Ei palkkaria ilman heraproteiinia?

Heraproteiini on tärkeä osa hyvän palautusjuoman sisältöä. Tutkimuksissa on osoitettu, että se nopeuttaa palautumista kovista urheilusuorituksista. Sillä on kyky lisätä lihasten proteiinisynteesiä, lisäksi se vaikuttaa positiivisesti immuunijärjestelmään sekä lisää lihasmassaa. Lisäksi se pitää nälän hyvin poissa ja tasapainottaa verensokerin heittelehtimistä.

Heraproteiini on laadukas proteiini, sillä se sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia aminohappoja helposti imeytyvässä muodossa. Heraproteiinin sijasta palautusjuomassa voi toki käyttää muitakin proteiineja, jos ei esimerkiksi siedä maidon proteiinia, mutta heraproteiini on ehdottomasti paras ja suosituin vaihtoehto. Heraproteiini myös harvoin aiheuttaa niitä ongelmia, joita maitotuotteet itsessään saattavat aiheuttaa. Tosin heraproteiineillakin on keskenään isoja eroja. Joka tapauksessa tutkimuksissa on havaittu, että noin 20 g hyvälaatuista proteiinia treenin jälkeen tehostaa lihasten kasvua, joten tämä määrä on hyvä nauttia treenin jälkeen. 

Heraproteiinia voi käyttää myös muihin tarkoituksiin kui palautusjuomaksi. Proteiinijauhetta voi sekoittaa esimerkiksi smoothieiden, juomien, jogurtin tai viilin joukkoon. 

 
Siirry alkuun