Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
Bioteekin
Puhdistamo
Skip
Solgar
Sportlife Nutrition
Vida
Biotechusa
Holistic
Neworganics
Nutriworks
Pharmanord
Twinlab
Vitabalans
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Shopping4net
Poista kaikki suodattimet

C-vitamiinit

36 tuotetta 4 kaupasta

C-vitamiini tietoa

C-vitamiiniC-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, jota kutsutaan myös nimellä askorbiinihappo. Toisin kuin jotkut eläimet, ihminen ei pysty valmistamaan C-vitamiinia elimistössään itse, koska ihmisellä puuttuu siihen tarvittava entsyymi. C-vitamiini on tärkeää tukikudoksille, luille, rustoille ja iholle. Elimistö tarvitsee C-vitamiinia tukikudoksien yleisimmän proteiinin, kollageeniproteiinin synteesiin. Tämä on proteiini, jota on kehossa enemmän kuin mitään muuta proteiinia.

C-vitamiini on tärkeä antioksidantti, se suojaa elimistöä hapettumiselta muuttamalla vapaat radikaalit vaarattomiksi. Sitä tarvitaan hermoston välittäjäaineiden muodostuksessa, kasvikunnasta saatavan raudan imeytymisessä, kolesterolin aineenvaihdunnassa sekä stereoidihormonien muodostuksessa. Suositeltava saanti

  • miehet 75 mg/vrk
  • naiset 75 mg/vrk

Puutosoireet

  • väsymys
  • hidas haavojen paraneminen
  • immuunipuolustuksen heikkeneminen
  • keripukki

Liikasaannin oireet

  • C-vitamiini voi erittäin suurina, useiden grammojen annoksina aiheuttaa mahavaivoja.

Lisää C-vitamiinista

C-vitamiini on yksi ensimmäisistä vitamiineista, jonka tiedemiehet löysivät 1800-luvulla. C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on monitaituri, joka touhuaa erilaisissa tehtävissä eri puolilla kehoa. Se toimii myös antioksidanttina, joka neutraloi vapaita happiradikaaleja estäen niitä hapettamasta soluja.

C-vitamiinia saa erityisen paljon marjoista, kasviksista ja vihanneksista, eli pääasiassa kasvikunnan tuotteista. Jonkin verran sitä on kuitenkin myös eläintuotteissa, kuten ternimaidossa, eli lehmän ensimmäisissä maitoerissä heti poikimisen jälkeen.

C-vitamiinin tehtävät

C-vitamiinin tärkein tehtävä on pitää yllä ihmisen immuunijärjestelmää ja taistella kaikenlaisia uhkia vastaan elimistössä. C-vitamiini auttaa antioksidanttina soluja suojautumaan erilaisia reaktiivisia happiyhdisteitä ja vapaita happiradikaaleja vastaan.

Toinen C-vitamiinin tärkeä tehtävä on auttaa raudan imeytymisessä solun käyttöön, sillä ilman C-vitamiinia elimistö ei pysty hyödyntämään veren mukana kulkevaa rautaa. C-vitamiini myös palauttaa E-vitamiinia sen normaaliin muotoon ja sillä on tärkeitä tehtäviä energia-aineenvaihdunnassa, psykologisissa toiminnoissa, hermoston toimintakyvyn ylläpitämisessä sekä se yhtenä ainesosana muodostamassa kollageenia verisuoniin, luustoon, ikeniin ja ihoon.

C-vitamiinin puutos

Merimiehet kärsivät menneinä vuosisatoina lähes pääsääntöisesti keripukista, eli C-vitamiinin aiheuttamista puutosoireista. Keripukki näkyi aluksi erilaisina haavaumina eri puolilla kehoa, niiden erittäin hitaana paranemisena sekä immuunijärjestelmän heikkoutena. Lopulta keripukki vei hautaan, sillä immuunijärjestelmä ei enää toiminut ja ihminen kuoli flunssaan tai johonkin muuhun sairauteen.

Merimiehet olivat keripukille alttiina juuri siksi, että he seilasivat merillä kuukausitolkulla ilman minkäänlaista tuoretta kasvista. Merilevästä he olisivat saaneen kunnon annoksen C-vitamiinia ja kaikkia muitakin vitamiineja, mutta tällöin he eivät vielä tienneet sitä. Kun tietoisuus alkoi levitä mukaan kuivattiin esimerkiksi pinaattia, kuten Kippari-Kallellakin sadussa oli.

Urheilja tarvitsee enemmän C-vitamiinia

Rankka fyysinen rasitus kuluttaa myös C-vitamiinia elimistöstä tehokkaasti ja siksi urheilijan kannattaa syödä jopa kolmanneksen enemmän C-vitamiinia suosituksiin verrattuna. C-vitamiinin saa helposti monivitamiinivalmisteesta, mutta yhtä helposti sitä saa luonnollisessa muodossa lisäämällä erilaisia viherjauheita smoothieen tai rahkaan. Viherjauheissa on yleensä pohjana erittäin C-vitamiinipitoista merilevää, kuten klorellaa tai spirulinaa, joissa on lisäksi valtavasti myös muita vitamiineja ja kivennäisaineita.

Terve aikuinen tarvitsee 75 mg päivässä. Sairastaessa C-vitamiinia kannattaa syödä hieman enemmän, sillä sairastaminen kuluttaa niinikään enemmän C-vitamiinia.

 

Siirry alkuun