Beta-alaniini edistää lihaskestävyyttä

Beta-alaniini (puhekielessä myös Beeta-allaniini) on aminohappo, joka toimii yhdessä histidiinin kanssa muodostaen lihaksiin karnosiinia. Tämä vaikuttaa erityisesti lihaskestävyyteen ja energisyyteen. Beta-alaniinin tuottama karnosiini auttaa lihasta toimimaan pidempään ja hapoille meneminen siirtyy. Lihaskestävyyden kasvu tapahtuu pidemmällä aikavälillä, joten beta-alaniinin vaikutusten näkyminen saattaa viedä useamman viikon. Yleensä histidiiniä on kehossa enemmän, jolloin beta-alaniinin nauttiminen riittää karnosiinin muodostumiseen. Kasvissyöjät voivat ottaa lisänä myös histidiiniä. 

Beta-alaniini ja kreatiini

Beta-alaniinillä on todettu olevan hyviä yhteisvaikutuksia myös kreatiinin käytön kanssa. Se edistää lihasmassan kasvua ja auttaa rasvamassan vähenemiseen. Beta-alaniini aiheuttaa osalle sivuvaikutuksena kihelmöintiä ja punoitusta ihossa. Reaktio on vaaraton, joskin epämiellyttävä. Sivuoireiden ilmentyessä annoskokoa voi pienentää. 

Beta-alaniini on suosittu tuote ja sitä on tutkittu paljon. Aminohappo sopii erityisesti voimaharjoittelun ja räjähtävän voiman lajeihin, kuten pikajuoksuun. 

Siirry alkuun