Valitse kategoria
Näytä ALE-tuotteet
X
Vain alennetut
Valitse tuotemerkki
X
BSN
Biotech
Bioteekin
Chained Nutrition
Fast
Finnmax
HCT
MusclePharm
MuscleTech
Mutant
Olimp
Optimum Nutrition
PharmaFreak
Puhdistamo
Scitec Nutrition
Self Omninutrition
SmartSupps
Solgar
Sportlife Nutrition
Star Nutrition
Supermass Nutrition
Swedish Supplements
USP Labs
Vida
Weider
Allmax
Biotechusa
Celsius
Deltanutrition
Fairing
Gaspari
Holistic
Ironmaxx
Leadersportsnutrition
Midsonafinland
Musclemeds
Now
Nutriworks
Oriola
Scivation
Stacker2europe
Supermood
Twinlab
Hinta
Valitse väri
X
Valitse kauppa
X
Aminopörssi
Fitnesstukku
Hyvinvoinnin Tavaratalo
Poista kaikki suodattimet

Aminohapot

362 tuotetta 3 kaupasta
< Edellinen

Aminohapot ovat ihmiselle elintärkeitä

Aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat ihmisille välttämättömiä. Ihmisen elimistö osaa luonnostaan valmistaa 11 aminohappoa, loput 9 ihmiselle tärkeää aminohappoa tulee saada ravinnosta. Aminohappoja valmistetaan soluissa ja ne polymeroituvat polypeptideiksi, joista pisimpiä kutsutaan proteiineiksi. Entsyymit ohjaavat aminohappojen valmistusta.

Mitä aminohapot ovat?

Aminohapot ovat amfolyyttisia yhdisteitä, koska niissä on mukana molemmat happo ja emäs. Proteiinit valmistuvat jopa sadoista erilaisista polymeroituneista aminohapoista, jolloin erilaisia aminohappoyhdistelmiä on proteiineissa lukuisia. Aminohapot kestävät jopa yli 100 °C lämpötiloja, kun taas proteiinit hajoavat näin suurissa lämpötiloissa. Aminohapot muodostavat lukuisia yhdistelmiä: esimerkiksi insuliini on hormoni, jota ihminen käyttää sokeriaineenvaihdunnan säätelyyn ja se sisältää 51 eri aminohappoa. 

Välttämättömät aminohapot

Eri lajeille on eri aminohapot välttämättömiä. Ihmisen tapauksessa ravinnon merkitys korostuu yhdeksän aminohapon saannin kohdalla. Nämä yhdeksän aminohappoa ovat: histidiini, lysiini, tryptofaani, metioniini, fenyylianaliini, treoniini, valiini, leusiini ja isoleusiini. Puuttuvat aminohapot voidaan saada eläinperäisen ruoan proteiineista. Myös kasviksista on mahdollista saada puuttuvia aminohappoja.

Aminohappojen ja niistä saatavien yhdistelmien vaikutuksia on tutkittu paljon. Esimerkiksi arginiini ei ole ihmisielle välttämätön aminohappo, mutta sen on katsottu edistävän verenkierron toimivuutta. Arginiini ja glysiini muodostavat maksassa ja munuaisissa kreatiinia, jonka on taas katsottu lisäävän lihasvoimaa ja suorituskykyä. 

Siirry alkuun